مؤسسه فرهنگی هنری ستارگان طهران (کاریزما) مفتخر است که با دعوت از مداحان برتر و ارائه سبکی نوین در اجرای مراسم ختم داشته باشد. این خدمت تحت عنوان برگزاری مراسم ختم و ترحیم عرفانی ارائه می شود. این مراسم شامل مجالس عزاداری و ترحیم، ختم، سالگرد و یادبود را عهده دار شده است. اجرای مراسم ترحیم عرفانی شامل اجرای موسیقی سنتی و عرفانی توسط برترین نوازندگان و خوانندگان و مداحان مطرح، اجرای پلی بک به صورت زنده، تصنیف خوانی با نوای نی، دف، سه تار، دیوان و… دکلمه خوانی، دشتی خوانی و روضه خوانی میباشد. امکان اجرا و برگزاری مراسم ترحیم در بهشت زهرا، آرامستانها، تالار پذیرایی، منازل و مساجد وجود دارد. از طرفی مؤسسه کاریزما امکان تأمین سیستمهای صوتی حرفهای، امکانات لجستیکی و فیلمبرداری برگزاری مراسم را دارد. ضمن آنکه انواع نمونه کارهای اجراشده در مجالس مختلف در سبکهای متنوع جهت ارائه به مشتریان عزیز در آرشیو نمونه کارهای مؤسسه موجود میباشد. برای تماس با کارشناسان ما با شماره های ۰۲۱۴۴۳۱۵۰۶۴ | ۰۹۳۳۸۶۰۶۷۳۲ | ۰۹۳۳۹۶۳۶۴۶۱ تماس بگیرید.
چگونگی اجرای مراسم ترحیم عرفانی
- سوگواری و گذراندن مراحل آن از مهمترین عوامل التیام بخشی برای انسان ماتم دیده است. زمانی که شخصی از دنیا میرود، بستگانش تلاش میکنند تا برای یادبود آن شخص مراسمی را تحت عنوان “سوگواری” برگزار کنند.
- در طی آن مراسم با غم از دستدادن آن شخص، اندوه خود را تا حدودی تخلیه میکنند. بنابراین با پذیرش واقعیت به زندگی عادی برمیگردند.
- چگونگی اجرای مراسم ترحیم باشکوه، از اهمیت بالایی برخوردار است. هنگام اجرای مراسم ترحیم، خواندن تصنیفها و آوازهای سوزناک به همراه سازهای عرفانی همچون دف، نی، تار، دیوان، سه تار و… آیین سوگواری را زیباتر میکند.
- این سبک از برگزاری مراسم ختم، سوگواری و عزاداری به “اجرای ترحیم عرفانی” معروف است. طی مراسم، خواننده با اجرای آوازها، مرثیهها و تصنیفهای غمگین به همراه سازهای سنتی، فضای سوزناک و غمگینی را برای عزاداران و بازماندگان متوفی ایجاد میکند.
- این مراسم حدود ۴۵ دقیقه الی یک ساعت به طول میانجامد.
اجرای مراسم ترحیم در تالار، رستوران، و منزل
- برگزاری مراسم ختم در تالارهای پذیرایی، رستورانها و منازل انجام میپذیرد.
- در این روش از اجرای برنامهی ترحیم، معمولا گروه موسیقی سنتی و ترحیم عرفانی شامل خواننده و نوازندگان دعوت میشوند.
- با حفظ آداب سوگواری و آموزههای دینی و فرهنگی به مدت حداکثر یک ساعت اجرای برنامه خواهند داشت.
- از قطعات موسیقی سوزناکی که در این مجالس خوانده میشود میتوان تصنیف «عجب رسمیه» و «ببار ای بارون ببار» را نام برد.
- در برگزاری مراسم ختم، معمولا نوازندگان به صورت زنده، قطعات موسیقی غمگین را مینوازند و خواننده با نوای سوزناک به همراه آنان میخواند.
- همچنین ممکن است برخی از آثار موسیقی غمگین به صورت پلی بک خوانده شود.
- از دیگر بخشهای مجلس ترحیم عرفانی میتوان به دکلمه خوانی و اشعار زیبا در وصف پدر، مادر و قرائت فاتحه و دعای طلب آمرزش برای متوفی اشاره کرد.
اجرای مراسم ترحیم در بهشت زهرا
- مکان برگزاری مجالس ترحیم، یادبود، سوگواری و ختم معمولا بر اساس تصمیم گیری میزبان برنامه و شرایط جوی و نوع مراسم تعیین میشود. برای مثال مراسم خاکسپاری حتما در آرامستانهای شهر نظیر بهشت زهرا و بهشت سکینه سر مزار انجام میشود.
- در بهشت زهرا سیستم صوتی و امکانات مراسم توسط سازمان بهشت زهرا تامین میشود. مداح بهشت زهرا موسسه کاریزما به تنهایی و یا نهایتا با اجرای ساز نی و یا همراه آهنگ بیکلام (پلی بک) برنامه را اداره میکنند.
برگزاری مراسم ختم در مسجد
- در مجالس سوم، هفتم، چهلم و سالگرد چنانچه شرایط مساعد اجرا سر مزار وجود نداشته باشد، میزبان مکان دیگری نظیر تالار پذیرایی، رستوران، مسجد و یا منزل را جهت برگزاری مراسم ترحیم در تهران تعیین میکند. مثلا زمانی که شرایط جوی هوا نظیر گرماو سرما مساعد نباشد، میزبان ترجیح میدهد تا مراسم را در مسجد برگزار کند.
- در مساجد نیز امکان استفاده از ساز به ندرت وجود دارد و برنامه شامل مداحی و مرثیه خوانی، روضه و تصنیفهای سوزناک میشود.
دشتی خوانی و اجرای آواز دشتی
آواز دشتی را معمولاً غمانگیز و سوزناک توصیف کردهاند و برای اجرای تعزیه، عزاداری و ذکر مصیبت مناسب دانستهاند. چنانچه مداحی دشتی با نی نوازی مناسب همراه شود، سوز غم زیادی در مجالس ایجاد میشود. اصولا آواز دشتی یکی از آوازهای موسیقی ایرانی است و از ملحقات دستگاه شور است که احتمالاً برگرفته از منطقهی دشتستان محدوهی استان بوشهر و در مجاورت استان فارس قرار دارد. به طور کلی ساز نی برای دشتی و دشتستانی ساخته شده و نوای نی جنس صدای غمگینی دارد و به همین دلیل است که ساز نی در مجالس عزادارای، تعزیه، و اجرای تصنیفهای غمگین کاربرد زیادی دارد.
مداحان، خوانندگان و نوازندگان گروه ترحیم عرفانی کاریزما به آوازهای دشتی و گوشه ها، دستگاهها و ردیفهای موسیقی مسلط هستند و همین وجه تمایز موجب شده تا برگزاری مراسم ترحیم را با بهترین کیفیت و فضای محزون و عرفانی خاصی برای مخاطبان اجرا کنند.
موسیقی سنتی و عرفانی و پلی بک پاپ
«عجب رسمیه رسم زمونه… قصهی برگ و باد خزونه…»، «چرا رفتی چرا من بیقرارم… به سر سودای آغوش تو دارم…»
همین چند مصرعهای کوتاه از آهنگهای ماندگار ایرانی کافی است تا زمزمهی آهنگ و ملودی زیبایش به طور ناخودآگاه به زبانمان جاری شود. موسیقی سنتی و پاپ ایران آهنگهای محزون و غمانگیز کم ندارد. آثار فاخری که دارای شعر پرمغز و مفهومی، ملودی غمانگیز و دلنشین، تنظیم اصولی و مطابق با دستگاههای موسیقی و خوانندگی حرفهای هستند. به همین جهت چنین کمتر کسی هست که چنین آهنگهایی را نشنیده باشد و با شنیدنش احساستش جریحه دار نشود.
به طور کلی انسانها زمانی که ناراحت هستند بیشتر به معنی اشعار و عمق و گوشههای آهنگ توجه میکنند و میتوان گفت که در مجالس ترحیم عرفانی و ختم، به دلیل فضای محزون و غمگین، شنیدن چنین آهنگهایی بیش از همیشه اثر روانی دارد. حال آنکه این آهنگها به صورت زنده توسط نوازندگان نواخته شود و خواننده با صدای سوزناک آن را بخواند اثرگذاری بیشتری در ایجاد فضای حزنانگیز و تخلیهی غم مخاطبان خواهد داشت. در مجالس ترحیم معمولا آهنگهای سنتی مختلفی نظیر: «چو مرغ شب خواندی و رفتی، گل پونهها، چرا رفتی چرا من بیقرارم، منتظرت بودم و…» اجرا میشود. همچنین آهنگهای پاپ و برخی تصنیفهای موسیقی سنتی و تلفیقی نظیر: «لالا کن دختر زیبای شبنم اثر علی زندوکیلی، سلام آخر اثر احسان خواجه امیری، آرامِ جان اثر حمید هیراد، سلطان غم چشم و چراغم مادر و…» به صورت پلی بک و یا با اجرای نوازندگان اجرا میشود.
شعرخوانی و دکلمه خوانی
در مجالس ترحیم عرفانی گاهی، دکلمه خوانی و آواز هم وجود دارد. برای مثال ممکن است قبل از اینکه مداح بخواهد تصنیف یا نوحه و آهنگی را شروع کند، نوازندهی نی با صدایی کمتر از صدای مجری و مداح مراسم، پیش درآمدی را مینوازد و یا اینکه ملودی کوتاهی با صدای کم و در اصطلاح زیرصدا پخش میشود. در همان هنگام مداح یا خوانندهی مراسم دکلمه یا شعری را در وصف پدر، مادر و یا متوفی میخواند. درواقع هر متنی میتواند بهصورت دکلمه اجرا شود. به شرطی که جذابیت و تأثیرگذاری کافی را برای مخاطب داشته باشد. اجرای دکلمه و شعرخوانی صرفاً خواندن کلمه به کلمه آن نیست، درواقع مداح بایستی آن را بهگونهای اجرا نماید که گویی به کلمات آن جان میبخشد و احساس شعر را به شنونده منتقل میکند و یا این کار فضا را برای اجرای قطعات موسیقی آماده میکند.
روضه خوانی و گروه مداحی با نی و دف و سه تار
در مجالس ترحیم عرفانی، مداح مراسم ختم یا خوانندهی گروه میبایست بر مواردی هچون خواندن مناجات و دعای پایان مجلس، روضه خوانی و مداحی، احادیث و وقایع دینی و… مسلط باشد. این مباحث کمک می کند تا در بخشهای مختلف اجرا بتواند مطابق با جو و فضای مراسم و طیف مخاطبان برنامه را مدیریت کند. برای مثال از آنجا که عشق به اهل بیت و ائمهی معصوم در قلب عموم مردم جریان دارد،گروه مداحی با نی و دف و سه تار میتواند در بخشی از مجلس ترحیم با خواندن روضه، ذکر مصیبت از وقایع کربلا و نوحه خوانی، فضای متفاوت و عرفانی ایجاد کند و با ذکر توسل به ائمه برای آمرزش اموات، غم روحی بازماندگان را تسکین دهد. خوانندگان و مداحان موسسه کاریزما با علم، تجربه و تسلط بالا در زمینه برگزاری مجالس ترحیم، آمادهی اجرای مناسب و عالی این مجالس متناسب با تقاضا و سلیقهی متقاضیان خواند بود. همچنین این موسسه مفتخر است که کلیه امکانات صوتی و فیلم برداری مناسب را جهت برگزاری مجالس ترحیم عرفانی تامین می نماید.